ASTIAKansallisarkiston asiointipalvelu

Asiointipalvelussa voi selata digitoituja aineistoja, tilata asiakirjoja tutkijasaleihin tai tehdä yksittäisiin asiakirjoihin kohdistuvia tietopyyntöjä verkkolomakkeen avulla.
Hae ja tarkastele digitoituja aineistoja selaimessasi tai tilaa asiakirjoja tutkijasaleihin.
Tilaa kopioita verkkolomakkeella.

Näin käytän Astiaa

Olen tutkimassa sukuani. Mistä löydän tietoa?

Seurakuntien vanhimmat kirkonkirjat on digikuvattu. Jos tiedät seurakunnan nimen, niin voit hakea siihen sisältyviä asiakirjoja Hae ja selaa -toiminnon kautta seurakunnan arkiston nimellä, esimerkiksi Iin seurakunnan arkisto.

Henkikirjat ovat myös hyödyllinen lähde. Voit käyttää joko digikuvattuja läänien henkikirjoja esimerkiksi hakusanalla Oulun läänin henkikirjat. Paikallisten kihlakuntien henkikirjoittajien asiakirjat löydät esimerkiksi hakusanalla Kemin kihlakunnan henkikirjoittajan arkisto.

Mistä saan tietoa henkilön sotataipaleesta?

Sinun kannattaa ensin tilata henkilön kantakortti Astian verkkolomakkeen avulla. Jos henkilö on kaatunut 1939–1945 sodissa, löydät hänen kantakorttinsa digikuvattuna. Etsi hänen kantakorttinsa henkilön nimellä Hae ja selaa -toiminnolla.

Voit etsiä lisätietoja sodanaikaisesta palveluksesta joukko-osastojen sotapäiväkirjoista. Sotapäiväkirjat on digikuvattu ja voit hakea niitä joukko-osastojen tiedoilla Hae ja selaa -toiminnolla. Lisätietoja löydät Arkistojen Portti -palvelusta.

Hakuvinkki

Hakusana-kentässä kannattaa käyttää sanan katkaisua *-merkillä, jos et tiedä täsmälleen aineiston tai toimijan nimeä. Jos käytät useita hakusanoja, niin niiden kaikkien pitää esiintyä yhdessä jollakin kuvailun tasolla. Jos saat liikaa hakuosumia, tarkenna silloin hakua.

Lisää hakuohjeita löytyy ?-painikkeista ja Ohjeet-sivulta

Aineisto vai toimija?

Valitse aineisto, kun haluat hakea ihmisiin, paikkoihin, tapahtumiin tai toimintaan liittyviä asiakirjoja. Valitse toimija, kun haluat tietää, onko jollakin yhdistyksellä, henkilöllä tai suvulla oma arkisto Kansallisarkistossa. Valitse toimija myös silloin, kun haluat etsiä karttoja tai piirustuksia tekijän nimellä.