Ohjeet

Mihin haku kohdistuu?

Valitse ensin haetko Aineisto vai Toimijaa. Kummallakin on oma hakulomakkeensa. Haku kohdistuu kuvailutietoihin.

Kuvailutietoja ovat esimerkiksi asiakirjojen valmistumisaika, millaista tietoa asiakirjat sisältävät, missä yhteydessä asiakirjat ovat syntyneen tai keiden asiakirjoista on kyse. Toimijoihin liittyviä kuvailutietoja ovat esimerkiksi toiminta-aika sekä toimijan toiminta ja tehtävät.

Mitä hakuehto Aineisto tarkoittaa?

Aineistotiedoissa on kolme kuvailutasoa: aineistokokonaisuustaso, sarjataso ja arkistoyksikkötaso. Kuvailutietoja ovat esimerkiksi asiakirjojen valmistumisaika tai toimijan toiminta-aika, millaista tietoa asiakirjat sisältävät, missä yhteydessä asiakirjat ovat syntyneet tai keiden asiakirjasta on kyse. Haku kohdistuu vain yhden kuvailutason kuvailutietoihin. Jos käytät useampia hakusanoja ja ne ovat eri kuvailutasoilla, niin haku ei anna osumaa.

Aineistohaun hakutuloksissa on aineistoja (aineistokokoisuuksia, sarjoja tai arkistoyksiköitä).

Huomaa, että haku ei kohdistu asiakirjojen sisältöön.

Mitä hakuehto Toimija tarkoittaa?

Toimijoihin liittyviä kuvailutietoja ovat esimerkiksi toiminta-aika sekä toimijan toiminta ja tehtävät. Toimijahaun hakutuloksissa on viranomaisia, yhdistyksiä tai henkilöitä, jotka liittyvät aineistoon. Toimijalla tarkoitetaan Astiassa organisaatiota, yhteisöä tai esimerkiksi sukua, joka liittyy aineistoon – siis tahoa, joka liittyy aineistoon.

Miten teen haun?

Voit tehdä haun kolmella tavalla:

 • Sanahaku: Kirjoita Hakukenttään yksi tai monta sanaa. Saat vain hakuosumia, joissa nämä kaikki sanat ovat mukana.
 • Fraasihaku: Kirjoita Hakukenttään hakusanat lainausmerkkien sisään. Silloin hakusanojen täytyy olla juuri samassa muodossa kuin haussasi.
 • Katkaisumerkkihaku: Katkaise hakusana tädellä eli merkillä *. Silloin haku kohdistuu hakusanan kaikkiin päätemuotoihin. Katkaisumerkki voi olla sanan alussa, lopussa tai keskellä. Voit käyttää hakusanassa myös useita katkaisumerkkejä. Esimerkiksi hakusana helsin* antaa hakutulokseksi kohteita, joissa esiintyy esimerkiksi helsinki, helsingissä, helsinkiin, helsinkiläinen.

Miten voin rajata hakua?

Voit tehdä haun kolmella tavalla:

 • Sanahaku: Kirjoita Hakukenttään yksi tai monta sanaa. Saat vain hakuosumia, joissa nämä kaikki sanat ovat mukana.
 • Fraasihaku: Kirjoita Hakukenttään hakusanat lainausmerkkien sisään. Silloin hakusanojen täytyy olla juuri samassa muodossa kuin haussasi.
 • Katkaisumerkkihaku: Katkaise hakusana tädellä eli merkillä *. Silloin haku kohdistuu hakusanan kaikkiin päätemuotoihin. Katkaisumerkki voi olla sanan alussa, lopussa tai keskellä. Voit käyttää hakusanassa myös useita katkaisumerkkejä. Esimerkiksi hakusana helsin* antaa hakutulokseksi kohteita, joissa esiintyy esimerkiksi helsinki, helsingissä, helsinkiin, helsinkiläinen.

Miksi en saa hakutulosta?

Aineistotiedoissa on kolme kuvailutasoa: aineistokokonaisuustaso, sarjataso ja arkistoyksikkötaso. Haku kohdistuu vain yhden kuvailutason kuvailutietoihin. Jos käytät useampia hakusanoja ja ne ovat eri kuvailutasoilla, niin haku ei anna osumaa. Muuta hakuehtoja ja tee uusi haku.

Arkisto
Sarja
Arkistoyksikkö
Digitoitu aineisto

Organisaatio
Henkilö
Suku

Täytyykö minun kirjautua Astiaan?

Joitakin Astian toimintoja voit käyttää vain, kun ensin kirjaudut palveluun. Kirjautuminen tehdään sähköisen tunnistautumisen kautta. Kirjautumista edellyttävät:

 • Aineiston tilaaminen tutkijasaliin
 • Käyttöoikeuden hakeminen aineistoon, jonka käyttöä on rajoitettu
 • Tietopyyntötilauksen tekeminen
 • Omien tilausten ja käyttöoikeuksien seuraaminen ja tarkastelu
 • Henkilötietoja sisältävien kuvailutietojen käyttäminen

Miten Astiaan tunnistaudutaan?

Tunnistaudu Astiaan Suomi.fi-palvelun kautta, jos käytät palvelua yksityishenkilönä tai organisaation edustajana. Tarvitset verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai sähköisen henkilökortin.

Voit myös käyttää yliopistojen ja tutkimuslaitosten HAKA-tunnistuspalvelua tai viranomaisten Virtu-tunnistautumista, jos sinulla on näihin käyttöoikeudet.

Kun tunnistaudut Astiaan ensimmäisen kerran, sinun pitää antaa postiosoitteesi, puhelinnumerosi ja sähköpostiosoitteesi. Sinun pitää myös tutustua palvelun käyttöehtoihin ja hyväksyä ne. Tietojasi tarvitaan tilausten, laskutuksen ja käyttöoikeushakemusten käsittelyssä. Tarkastele ja muuta yhteystietojasi Astia-asiointipalvelun Omat tiedot -kohdassa.

Käyttäjätietosi, tilaustietosi ja kirjanmerkkisi ovat voimassa kaksi vuotta siitä, kun viimeksi tunnistauduit Astiaan. Sen jälkeen ne poistetaan.

Mitä käyttötarkoituksen ilmoittaminen tarkoittaa?

Aineistojen ja toimijoiden kuvailutiedoissa voi olla henkilötietoja, joita ei voida näyttää vapaasti tietosuojasääntelyn vuoksi. Saat nämä tiedot nähtäksesi kun ensin kirjaudut Astiaan. Sen jälkeen sinun tulee vielä ilmoittaa palvelussa tietojen käyttötarkoitus ja antaa sitoumus.

Henkilötietojen käyttötarkoitus tulee ilmoittaa ja antaa sitoumus jokaisella Astian käyttökerralla erikseen. Käyttöoikeus on voimassa vain selaimen istunnon ajan eli niin pitkään kuin käytät Astiaa kirjautumatta ulos.

Miten kirjaudun ulos Astiasta?

Kirjaudu ulos palvelusta Omat tiedot -valikon kautta. Jos et käytä Astiaa 15 minuuttiin, palvelu kirjaa sinut automaattisesti ulos.

Mihin ilmoitan muuttuneet yhteystiedot?

Astian kohdassa Omat tiedot voit katsella ja muokata omia tietojasi. Voit vaihtaa postiosoitteesi, puhelinnumerosi ja sähköpostisoitteesi. Jos etu- tai sukunimessä on virhe, lähetä sähköpostia Kansallisarkiston kirjaamoon.

Mistä löydän tiedot omista tilauksistani?

Aineistotilaukset-kohdasta näet tutkijasaliin tilaamasi aineistotilaukset. Täällä voit myös seurata aineistotilauksen vaiheita.

 • Käsittelyssä oleva -tila kertoo, että tilauksesi on vastaanotettu, mutta sitä ei ole vielä käsitelty. Käsittelyssä olevasta tilauksesta näytetään tilauksen kohde, tilausaika ja tilauksen toimituspaikka. Klikkaa tilausta, niin voit tarkastella sen tarkempia tietoja.
 • Tilauksesi muuttuu tilaan Toimitetut aineistotilaukset, kun tilaus on käsitelty ja toimitettu tutkijasaliin. Toimitetuista tilauksista näytetään lisäksi laina-aika eli aika, jolloin tilaus on käytettävissäsi tutkijasalissa.
 • Tilaushistoria-kohdassa näet aiemmat tilauksesi.

Tietopyyntötilaukset -kohdasta näet kopiotilauksesi.

 • Käsittelyssä olevasta tilauksesta näytetään tilauksen kohde, tilausaika ja tilauksen käsittelyvaihe.
 • Tilaushistoria-kohdassa näet aiemmat tilauksesi, jotka on jo käsitelty.

Käyttöoikeudet-kohdassa näet kaikki aineistojen käyttöoikeudet, joita olet hakenut asiointipalvelu Astian kautta: avoimet, voimassa olevat ja päättyneet.

 • Käyttörajoitettu aineisto -kohdassa on tieto siitä, mihin aineistoon (sarjan nimi tai arkistoyksikön nimi) sinulle on myönnetty käyttöoikeus. Jokaisen käyttöoikeuden kohdalla näkyy lisäksi käyttöoikeuden viimeinen voimassaolopäivä ja käsittelynumero Kansallisarkistossa.

Aineistossa on käyttötarkoitus. Mitä se tarkoittaa?

Aineiston käyttöä voi rajoittaa laki tai luovutussopimus. Rajoitetun aineiston tiedoissa kerrotaan, miksi sen käyttöä on rajoitettu ja mihin tarkoituksiin käyttöoikeus voidaan myöntää.

Sinun tulee hakea käyttöoikeutta, jos haluat käyttää rajoitettua aineistoa.

Miten käyttöoikeutta haetaan?

Käyttöoikeutta haetaan tutkijasaliin tilaamisen yhteydessä.

 • Lisää aineisto tilauskoriin ja siirry tekemään tilausta.
 • Kerro aineiston käyttötarkoitus ja anna tarvittavat lisätiedot. Sinun pitää myös hyväksyä sitoumusteksti tietojen käytöstä. Jos tilaat useita käyttörajoitettuja aineistoja, ilmoita jokaisen käyttötarkoitus erikseen.
 • Tarkista ja lähetä tilaus.
 • Kun olet lähettänyt tilauksen, näet yhteenvedon ilmoittamistasi tiedoista ja tilaamistasi aineistoista. Voit seurata käyttöoikeushakemuksesi käsittelyn etenemistä Omista tiedoista. Kun käyttöoikeushakemus on käsitelty ja käyttöoikeus on myönnetty, saat aineiston valitsemaasi tutkijasaliin.

Miten käyttöoikeutta haetaan digitaaliseen aineistoon?

Valitse Tarkastele digtaalisena.
Kerro aineiston käyttötarkoitus ja anna tarvittavat lisätiedot. Sinun pitää myös hyväksyä sitoumusteksti tietojen käytöstä.
Tarkista ja lähetä käyttöoikeushakemus.
Voit seurata käyttöoikeushakemuksesi käsittelyn etenemistä Omista tiedoista.
Kun käyttöoikeus on myönnetty, näet tiedon omissa Käyttöoikeuksissa. Pääset käyttämään aineistoa klikkaamalla rajoitetun aineiston nimeä Voimassa olevissa käyttöoikeuksissa.
Huomaa, että käyttörajoitettua digitaalista aineistoa on mahdollista käyttää vain Kansallisarkiston toimipaikkojen asiakaspäätteillä.

Olen viranomaiskäyttäjä. Miten saan käyttöoikeuden aineistoon?

Ota yhteyttä omaan organisaatioosi, jos tarvitset aineiston käyttöoikeutta. Et voi hakea sitä itse palvelussa.

Mistä tiedän, että onko minulla voimassa oleva käyttöoikeus?

Näet tiedot voimassa olevista käyttöoikeuksista, kun ensin kirjaudut. Omissa tiedoissa on kohta Käyttöoikeudet. Voimassa olevista käyttöoikeuksista näet sinulla olevat käyttöoikeudet. Huomaa, että digitaalisessa muodossa olevaa käyttörajoitettua aineistoa on mahdollista käyttää vain Kansallisarkiston toimipaikoissa.

Miksi en voi käyttää kotikoneelta käyttörajoitettua digitaalista aineistoa, vaikka minulla on siihen käyttöoikeus?

Käyttörajoitettuja aineistoja ei voida esim. tietosuojalainsäädännön vuoksi avata yleiseen tietoverkkoon. Tästä syysstä digitaalisessa muodossa olevaa käyttörajoitettua aineistoa on mahdollista käyttää vain Kansallisarkiston toimipaikoissa.

Käyttöoikeuden myöntäjä on jokin muu kuin Kansallisarkisto. Mitä minun pitää tehdä?

Ota suoraan yhteyttä käyttöoikeuden myöntävään henkilöön tai yhteisöön. Toimita saamasi kirjallinen päätös Kansallisarkiston kirjaamoon. Lisätietoja ja luvan myöntäjän yhteystietoja voit tiedustella Kansallisarkiston asiakaspalvelusta.

Voit lähettää aineistotilauksen. Saat aineiston käyttöösi vasta sen jälkeen käyttöoikeus on myönnetty.

Miten teen tietopyynnön?

 • Valitse Tee tietopyyntö.
 • Valitse verkkolomake. Jos et löydä sopivaa lomaketta, valitse Muu tietopyyntö -lomake. Näet lomakkeen sisällön ja tarvittavat lähtötiedot.
 • Täytä lomake. Tietoja tarvitaan, että tilaamasi asiakirjan voidaan paikallistaa arkistosta.
 • Valitse tilattavat kopiot.
 • Lisää lomake tilauskoriin, kun olet täyttänyt kaikki tarvittavat tiedot.
 • Jatka tilaamista toisella lomakkeella tai siirry tilauskoriin ja lähetä tilaus.
 • Siirry tilaamaan klikkaamalla Tilauskori-painiketta.
 • Lahetä tilaus, kun olet antanut kaikki tiedot. Lähettämisen jälkeen saat yhteenvedon tilauksistasi.
 • Seuraa tilauksen käsittelyä Omista tiedoista. Kopiot toimitetaan sinulle valitsemallasi toimitustavalla, kun tilaus on käsitelty Kansallisarkistossa. Saat laskun kopioista sen jälkeen.

Miten tarkastelen ja käytän digitaalista aineistoa?

Jos aineisto on digitaalista, hakutulos- sekä korttinäkymässä on Tarkastele digitaalisena -painike. Kun klikkaat painiketta, pääset kuvaluettelonäkymään ja näet kaikki arkistoyksikön digitaaliset kuvat ns. esikatselukuvina. Klikkaa esikatselukuvaa tai kuvan otsikkoa, niin voit tarkastella kuvaa tarkemmin.

Valitse Esitystapa-kohdasta, haluatko nähdä hakutuloksen esikatselukuvina vai otsikkotietoina.

Palaa takaisin hakutulokseen ruudun ylälaidan Hakutuloksiin-painikkeella.

Miten näen digitaalisen kuvan suurempana?

Kun klikkaat esikatselukuvaa tai kuvan otsikkoa, niin kuva avautuu kuvantarkastelunäkymään. Tarkastelunäkymässä on yhden arkistoyksikön digitaaliset sivut. Siirry sivulta toiselle alareunan työkaluilla. Voit kirjoittaa sivunumeron kuvan alapuolella olevaan kenttään. Voit myös siirtyä aineistossa eteenpäin tai taaksepäin joko yksi sivu tai kymmenen sivua kerrallaan. Voit siirtyä sivujen välillä alareunan haarukointi-työkalun avulla.

Voit raahata tai zoomata eli suurentaa tai pienentää kuvaa tarkasteluikkunassa. Zoomaa hiiren rullalla tai tarkasteluikkunan vasemman reunan plus- ja miinuspainikkeilla. Kuvaa voi katsoa myös koko ruutu -näkymässä. Voit kääntää kuvaa myötä- ja vastapäivään. Voit ladata yksittäisen sivun jpg-muodossa koneellesi Lataa kuva painikkeesta tai tulostaa sen Tulosta-painikkeesta.

Miten tallennan itselleni digitaalisen kuvan?

Voit tallentaa itsellesi yhden tai useamman kuvan pdf-muodossa kuvaluettelosivulla.

 • Valitse kuvat klikkaamalla valintaruutua kuvan otsikon vieressä.
 • Klikkaa sen jälkeen ruudun alalaidan Toiminnot valinnoille -painiketta.
 • Valitse Tallenna valitut kuvat PDF-muodossa.
 • Valitse latauskansio ja klikkaa Tallenna.
 • Voit peruuttaa yksittäisen kuvavalinnan klikkaamalla valintaruutua uudelleen. Voi tyhjentää kaikki valintasi Tyhjennä valitut -painikkeella.

Voit ladata kuvan jpg-muodossa kuvantarkastelunäkymässä.

Voinko tulostaa kuvan itselleni?

Voit tulostaa yksittäisen kuvan kuvantarkastelunäkymässä Tulosta-painikkeesta.

Voinko tehdä haun automaattisesti tekstitunnistettuun (OCR) sisältöön?

Jos aineistoon on tehty automaattinen tekstintunnistus (OCR), voit tehdä haun aineiston sisältöön.

Voit tehdä haun kolmella tavalla:

 • Sanahaku: Kirjoita Hakukenttään yksi tai monta sanaa. Saat vain hakuosumia, joissa nämä kaikki sanat ovat mukana.
 • Fraasihaku: Kirjoita Hakukenttään hakusanat lainausmerkkien sisään. Silloin hakusanojen täytyy olla juuri samassa muodossa kuin haussasi.
 • Katkaisumerkkihaku: Katkaise hakusana tädellä eli merkillä *. Silloin haku kohdistuu hakusanan kaikkiin päätemuotoihin. Katkaisumerkki voi olla sanan alussa, lopussa tai keskellä. Voit käyttää hakusanassa myös useita katkaisumerkkejä. Esimerkiksi hakusana helsin* antaa hakutulokseksi kohteita, joissa esiintyy esimerkiksi helsinki, helsingissä, helsinkiin, helsinkiläinen.

Hakusanat näkyvät hakutuloksen yhteydessä. Voit muokata hakua, kun poistat hakusanoja. Kaikki hakusanat saat poistettua käytöstä klikkaamalla hae-painikkeen alapuolella olevaa tyhjennä hakuehdot -linkkiä.

Hakutulos näyttää ne kuvasivut, jotka toteuttavat antamasi hakuehdot.

Mistä löydän automaattisesti tekstitunnistetun (OCR) sisällön?

Tekstitunnistettu sisältö näkyy digitaalisen kuvan tarkastelunäkymässä kuvan vieressä omassa ikkunassa. Hakuosumat näkyvät korostettuna OCR-tekstissä. Kun klikkaat OCR-ikkunassa kappaletta, sama kappale korostuu digitoidussa kuvassa. Jos klikkaat kuvassa kappaletta, teksti korostuu OCR-ikkunassa. Voit piilottaa OCR-ikkunan, kun klikkaat ikonia sen yläreunassa. Samasta ikonista OCR-ikkuna aukeaa. Voit muuttaa OCR- ja tarkasteluikkunan leveyttä hiirellä raahaamalla.

Voit ladata yksittäisen kuvan tekstit txt-, pdf- tai alto xml -muodossa OCR-ikkunan yläreunassa olevista painikkeista.

Miten tilaan aineistoa tutkijasalissa?

 • Aloita aineiston tilaaminen tutkijasaliin: lisää kohde tilauskoriin. Voit lisätä tilauskoriin enintään X kohdetta.
 • Jos hakutuloksessa tai aineistokortilla ei ole painiketta Lisää tilauskoriin tai Tarkastele digitaalisena, aineisto on luetteloitu alemmalle tasolle. Siirry tälloin aineistokortilla alemmalle tasolle.
 • Voit tilata vain siinä toimipaikassa säilytettävää aineistoa, jossa asioit.
 • Jatka tilausta klikkaamalla Tilauskori-kuvaketta.
 • Voit poistaa aineistoja tilauskorista Poista korista -painikkeella. Tyhjennä kori -painikkeesta voit poistaa kaikki aineistot tilauskorista.
 • Anna omat tietosi. Etunimi ja sukunimi ovat pakollisia tietoja. Jos annat sähköpostiosoitteesi, niin saat ilmoitukseen kun aineisto on toimitettu ja se on käytettävissä.
 • Hyväksy sitoumusteksti.
 • Tilaa aineisto Lähetä tilaus -painikkeella. Tilauksen jälkeen saat yhteenvedon tilauksestasi.

Mikä on vapaamuotoinen tilaus?

 • Jos aineistoa ei ole luetteloitu tai se ei ole löydettävissä haun kautta, voit tehdä vapaamuotoisen tilauksen tutkijasalipäivystäjän avustuksella.
 • Anna tarvittavat tiedot. Kirjoita laatikkoon vain yhden aineiston tiedot. Jos haluat tilata useampia aineistoja, niin klikkaa Lisää uusi tilauskohde -painiketta.
 • Anna omat tietosi. Etunimi ja sukunimi ovat pakollisia tietoja. Jos annat sähköpostiosoitteesi, niin saat ilmoitukseen kun aineisto on toimitettu ja se on käytettävissä.
 • Hyväksy sitoumusteksti.
 • Tilaa aineisto Lähetä tilaus -painikkeella. Tilauksen jälkeen saat yhteenvedon tilauksestasi.

Miten tilaan aineistoa tutkijasaliin?

 • Aloita aineiston tilaaminen tutkijasaliin: lisää kohde tilauskoriin. Voit lisätä tilauskoriin enintään X kohdetta.
 • Jos hakutuloksessa tai aineistokortilla ei ole painiketta Lisää tilauskoriin tai Tarkastele digitaalisena, aineisto on luetteloitu alemmalle tasolle. Siirry tälloin aineistokortilla alemmalle tasolle.
 • Jatka tilausta klikkaamalla Tilauskori-kuvaketta.
 • Voit poistaa aineistoja tilauskorista Poista korista -painikkeella. Tyhjennä kori -painikkeesta voit poistaa kaikki aineistot tilauskorista.
 • Valitse toimipaikka johon tilaat. Aineiston käyttöpaikka näkyy aineiston tiedoissa. Käyttöpaikka tarkoittaa sitä Kansallisarkiston toimipaikkaa, jossa aineistoa säilytetään. Tilaus on tutkijasalilaina, jos valitsemasi toimipaikka on sama kuin aineiston käyttöpaikka. Muussa tapauksessa tilaus on maksullinen kaukolaina. Astia ehdottaa ensin oletustoimipaikkaa eli tutkijasalia, jonka olet tallentanut omiin tietoihisi. Voit vaihtaa toimituspaikan alasvetovalikosta.
 • Kun tilauskori on valmis, tilaa aineisto Lähetä aineistotilaus -painikkeella. Tilauksen jälkeen saat yhteenvedon tilauksestasi.
 • Seuraa aineistotilauksen käsittelyvaiheita: valitse Omat tiedot ja siirry kohtaan Aineistotilaukset.

Tutkijasalilaina vai kaukolaina?

Kun tilaat aineiston Kansallisarkiston toimipaikkaan, kyseessä on aina joko tutkijasalilaina tai kaukolaina.

 • Tutkijasalilaina tarkoittaa, että tilaat aineiston samaan toimipaikkaan, jossa sitä säilytetään. Aineiston käyttöpaikka kertoo, missä aineistoa säilytetään. Tutkijasalilaina on maksuton.
 • Kaukolaina tarkoittaa, että tilaat aineiston johonkin muuhun toimipaikkaan kuin siihen, jossa sitä säilytetään. Kaukolaina on maksullinen. Tilaus maksaa Kansallisarkiston hinnaston mukaisen kaukolainamaksun sekä toimitusmaksun.

Aineistossa on käyttörajoitus. Miten voin hakea siihen käyttöoikeutta?

Käyttöoikeutta haetaan tutkijasaliin tilaamisen yhteydessä.

 • Lisää aineisto tilauskoriin ja siirry tekemään tilausta.
 • Kerro aineiston käyttötarkoitus ja anna tarvittavat lisätiedot. Sinun pitää myös hyväksyä sitoumusteksti tietojen käytöstä. Jos tilaat useita käyttörajoitettuja aineistoja, ilmoita jokaisen käyttötarkoitus erikseen.
 • Tarkista ja lähetä tilaus.
 • Kun olet lähettänyt tilauksen, näet yhteenvedon ilmoittamistasi tiedoista ja tilaamistasi aineistoista. Voit seurata käyttöoikeushakemuksesi käsittelyn etenemistä Omista tiedoista. Kun käyttöoikeushakemus on käsitelty ja käyttöoikeus on myönnetty, saat aineiston valitsemaasi tutkijasaliin.

Voinko jatkaa tilaukseni laina-aikaa?

Tutkijasalilainan laina-aika on kaksi (2) viikkoa ja kaukolainan neljä (4) viikkoa. Tarkista aineistotilauksesi laina-aika Omista tiedoista.Tutkijasalilainan laina-aika on kaksi (2) viikkoa ja kaukolainan neljä (4) viikkoa. Tarkista aineistotilauksesi laina-aika Omista tiedoista.

Jos haluat pidentää laina-aikaa, ota yhteyttä Kansallisarkiston asiakaspalveluun. Laina-aikaa voidaan pidentää, jos toinen asiakas ei ole tilannut samaa aineistoa. Et voi itse pidentää laina-aikaa.

Miten katkaisumerkki (*) toimii?

*-merkki toimii haun katkaisumerkkinä. Silloin haku kohdistuu hakusanan kaikkiin päätemuotoihin.

Helsin*
Helsinki
Helsingin
Helsinkiläinen

Katkaisumerkki voi olla hakusanan alussa tai lopussa.

*joki
Kalajoki
Pyhäjoki
joki*
Jokiranta

Voit käyttää myös useita katkaisumerkkejä.

*jo*
Kalajoki
Haapajoen
huoltojohtajan

Jos katkaistu hakusana on lyhyt, haku palauttaa suuren määrän hakuosumia. Kokeile vaihtoehtoista hakusanaa tai lisää hakuusi muita hakuehtoja.

Miksi kuvan sijaan näen tällaisen symbolin?

Kuvaa ei löytynyt -symboli

Symboli ilmaisee, että digitaalista kuvaa ei ole tarjolla. Syynä voi olla, että kuvan siirtäminen digitaaliarkistosta ei ole onnistunut ja aineisto pitää kuvata uudelleen.

Miksi arkisto- tai alayksiköltä puuttuu lisää tilauskoriin tai tarkastele digitaalisena -painike?

Yksikkö on todennäköisesti mikrofilmi-muodossa. Sitä ei tarvitse tilata ennakkoon tutkijasaliin Astian kautta. Varmista asia vielä asiakaspalvelusta.

Miksi en voi valita kaikkia kuvia kerralla tallennettavaksi kuvaluettelosivulla?

Astian tarjoamat kuvatiedostot ovat kooltaan suuria. Tiedostomäärältään ison aineiston kaikkien kuvien tallentaminen kerralla todennäköisesti kaataa verkkoselaimen.

Mitä huoltokatko tarkoittaa?