UKKTäydennämme tätä osiota sitä mukaan kun saamme palautetta ja kysymyksiä liittyen palveluun


1. Mistä voisin löytää yleistietoa aineistoista, joita arkistossa säilytetään?
2. Miksi minun pitää tehdä tilaukseni näin?
3. Haluaisin hakea käyttölupaa, mutta en löydä Hae käyttölupaa -painiketta?
4. Tarkoitukseni on matkustaa asiakirjan sijaintiarkistoon, mutta Astia-palvelu tarjoaa minulle mahdollisuutta vain kaukolainatilauksen tekemiseen?
5. Olen kokeillut aineistonhakuja monella eri hakusanalla, mutta en ole onnistunut löytämään haluamiani aineistoja. Millaisilla hakusanoilla saisin parhaat hakutulokset1. Mistä voisin löytää yleistietoa aineistoista, joita arkistossa säilytetään?

Vastaus: Yleistietoja säilytettävästä aineistosta voit löytää esimerkiksi Portista. Lisäksi Vakasta löytyy paljon kuvailutietoa, joita hausta ei välttämättä suoraan löydy.


2. Miksi minun pitää tehdä tilaukseni näin?

Vastaus: Kun tilaukset tehdään tarkoin määrättyihin yksiköihin, saadaan yksikköjen sijaintitiedot helpommin aineiston toimittajille. Tällöin voimme toimittaa aineistoja nopeammin. Lisäksi saamme paremmin kerättyä tietoa, mitä aineistoa käytetään eniten ja tällöin voimme kohdentaa digitointiresurssimme paremmin.


3. Haluaisin hakea käyttölupaa, mutta en löydä Hae käyttölupaa -painiketta?

Vastaus:Astian verkkopalvelussa ei ole erillistä lomaketta, jolla voit hakea käyttölupaa itse määrittelemääsi aineistoon. Sinun tulee ensin hakea haluamasi käyttörajoitettu aineisto (arkistoyksikkö). Käyttörajoitetusta arkistoyksiköstä löydät Hae käyttölupaa –painikkeen, josta pääset täyttämään käyttölupahakemuksen.


4. Tarkoitukseni on matkustaa asiakirjan sijaintiarkistoon, mutta Astia-palvelu tarjoaa minulle mahdollisuutta vain kaukolainatilauksen tekemiseen?

Vastaus:Asiakirjojen oletustoimituspaikka on kotiarkisto, jonka olet määritellyt tunnistautumisen yhteydessä käyttäessäsi palvelua ensimmäistä kertaa. Voit halutessasi vaihtaa alasvetovalikosta tilaamasi aineiston toimituspaikaksi minkä tahansa Kansallisarkiston toimipaikan, esimerkiksi sen yksikön, jossa kyseistä aineistoa säilytetään.

Kannattaa huomata, että tilauskorille voi määrittää vain yhden toimituspaikan. Tästä syystä tilaukseen kannattaa sisällyttää kerrallaan vain samassa Kansallisarkiston toimipaikassa säilytettäviä aineistoja. Jos tilauskoriin sisältyy useassa toimipaikassa säilytettäviä aineistoja, osa korin sisällöstä toimitetaan maksullisena kaukolainana.


5. Olen kokeillut aineistonhakuja monella eri hakusanalla, mutta en ole onnistunut löytämään haluamiani aineistoja. Millaisilla hakusanoilla saisin parhaat hakutulokset

Vastaus:Peruslähtökohta on se, että hakusanaa ei kannata määritellä liian tarkasti. Yleensä hakusana kannattaa katkaista *-merkillä siten, että sanan kaikki taivutusmuodot tulevat haun piiriin.

Esimerkiksi ”pöytäkirja”-hakusana kannattaa korvata hakusanalla ”pöytäkirj*”, jolloin haku kohdistuu myös sanoihin pöytäkirjoihin, pöytäkirjat, pöytäkirjoissa. Laajempi hakuohjeistus löytyy palvelun yleisohjeista.